• Ο σχεδιασμός των κατοικιών είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας αρχιτεκτόνων και μηχανικών από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, και συγκεκριμένα του Ηλία Σταυρίδη (πολιτικού μηχανικού), Νίκου Οικονόμου (αρχιτέκτονα μηχανικού), Λυδίας Λάκε Σταυρίδου (αρχιτέκτονα μηχανικού), Κλάρας Σταυρίδου (πολιτικού μηχανικού), Δημήτρη Αγγέλου (πολιτικού μηχανικού) και Χρήστου Παναγή (πολιτικού μηχανικού). Η ομάδα κατέληξε στα τελικά σχέδια αφού πέρασε σημαντικό χρόνο στο νησί, επισκεπτόμενη το οικόπεδο και την τοποθεσία σε καθημερινή βάση επί ένα χρόνο. Έτσι, με σεβασμό προς τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, το τοπικό κλίμα και το μικροκλίμα, ο προσανατολισμός, οι θέες, η πορεία του ήλιου και την διάρκεια της μέρας όπως και ο άνεμος ήταν παράγοντες που μελετήθηκαν σε βάθος για την επίτευξη του τελικού αποτέλεσμα.


  Με εφόδιο την μοναδικότητα της Φολεγάνδρου, αποτίωντας τιμή στην αρχιτεκτονική της , οι κατοικίες κτίζονται με την τοπική πέτρα, σύμφωνα με τον παραδοσιακό τρόπο δόμησης που σέβεται το τοπίο ,χρησιμοποιεί τα υλικά της γης και ενσωματώνει τις επί τόπου συνθήκες στις λειτουργίες την καθημερινότητας. Όλα αυτά διατηρώντας πάντα τις ανέσεις μιας σύγχρονης εξοχικής κατοικίας.

   

   

   


  Επιπλέον, η τοπική πέτρα που χρησιμοποιούμε στην κατασκευή είναι ένα υλικό με μεγάλη θερμική μάζα .Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζουμε ότι ενώ η εξωτερική θερμοκρασία μπορεί να μεταβάλλεται κατά την διάρκεια της ημέρας, οι θερμοκρασιακές μεταβολές μέσα στο σπίτι θα είναι ασήμαντες αφού η πέτρα έχει την ιδιότητα να απορροφά την θερμική ενέργεια όταν το περιβάλλον έχει υψηλότερη θερμοκρασία από την πέτρα και να την επιστρέφει όταν το περιβάλλον έχει χαμηλότερη θερμοκρασία. Έτσι επιτυγχάνουμε υψηλή θερμική άνεση καθώς και ελαχιστοποίηση της χρήσης των συστημάτων ψύξης ή θέρμανσης.

   

   


  Τέλος, άλλα θέματα που αφορούν την κατανάλωση νερού και ηλεκτρικού ρεύματος, την θερμομόνωση, την υγρομόνωση και την χρήση της ηλιακής ενέργειας εξετάστηκαν σε βάθος με στόχο την επίτευξη σύγχρονων συνθηκών διαβίωσης σε μια εξοχική κατοικία που μπορεί να κατοικηθεί καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου.

  …περισσότερες φωτογραφίες